Support

Lorem ipsum dolor sit amet:

24h / 365days

We offer support for our customers

Mon - Fri 8:00am - 5:00pm (GMT +1)

Get in touch

Cybersteel Inc.
376-293 City Road, Suite 600
San Francisco, CA 94102

Have any questions?
+44 1234 567 890

Drop us a line
info@yourdomain.com

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec.

Have any Questions? +01 123 444 555

Ročno izdelani opečni tlakovec

Ročno izdelan opečni tlakovec je narejen iz popolnoma naravne gline brez dodatkov. Je prijetno naravne opečne barve, ki jo dobi ob žganju v peči med 950 °C do 1050 °C. Tako položen v prostor deluje prijetno toplo in domače. Naravni opečni tlakovec ima lastnost izjemnega akumuliranja toplote, ki tako pozimi greje prostor neprimerno dlje časa kot drugi materiali našega časa. Kljub temu za izbor opečnega tlakovca ni najpogostejši razlog ta izjemna in pomembna fizikalna prednost temveč njegova estetska praktičnost.

Opečni tlakovec v nas vzbudi občutek topline ter sožitja z naravo.

Prednosti opečnega tlakovca

Toplina bivanja

Ročno izdelan opečni tlakovec Rustikal ustvari topel in domač prostor. Poroznost opečnega tlakovca omogoči akumulacijo toplote ter njeno počasno oddajanje v prostor. Opečni tlakovec je tako idealen za bivalne prostore s talnim ogrevanjem.

Sožitje z naravo

Glina je naravni, zdravju neškodljiv material, ki ne obremenjujejo okolja in varujejo naše zdravje. Opečni tlakovci Rustikal z uporabo gline ujemajo čar narave tako v gradnji kot v umetnosti.

Enostavno vzdrževanje

Vzdrževanje opečnih tlakovcev je zelo enostavno. Saj umazanijo le pobrišemo s tal. Z uporabo sodobnih zaščitnih premazov kot so voščena olja, pa tudi pogosto obnavljanje zaščitnega sloja več ni potrebno.

 

Vzdržljivost

Opeka je precej trden material in se ne poškoduje kar tako. Pa tudi če se v dvajsetih letih dogodi, da se je kak del površine poškodoval ga lahko preprosto pobrusimo in ponovno damo njegovo svežino.

Preizkušenost

Le redke talne obloge se lahko pohvalijo z več kot 2.500 letno tradicijo in preizkušenostjo. Prednosti glinenih opečnih tlakovcev so spoznali že stari Rimljani. V podjetju Rustikal nadaljujemo družinsko tradicijo Ateljeja keramike Ivšek z več kot 40 letnimi izkušnjami v izdelavi opečnih tlakovcev.

Vsestranskost

Opečnih tlakovcev ne uporabljamo samo v bivalnih prostorih. V vinskih kleteh nezaščiteni opečni tlakovci s svojo poroznostjo ustvarjajo primerno mikroklimo z zagotavljanjem primerne vlažnosti v prostoru. V objektih naše kulturne dediščine zagotavljajo prvotno izvirnost prostorov. V bivalnih prostorih pa niso primerni samo za bivalne prostore s podeželskim rustikalnim videzom ampak tudi za moderno opremljen interier.

Linije opečnega tlakovca rustikal

OPEČNI TLAKOVEC

ANTICA PANNONIA

Naravni opečni tlakovec izdelan ročno po pristnih starodavnih metodah poznanih že tisočletja. Opečni tlakovec je žgan v tradicionalnih pečeh na les, kar da opečnemu tlakovcu izrazit rustikalni videz s prelivanjem odtenkov barv, ki nastanejo ob različni prisotnosti kisika na posameznih segmentih peči na les (redukcija) ter ob ročni obdelavi glin za rahlo razliko v kemični sestavi. Na voljo je v rdeče opečni barvi.

Z rahlo modernizacijo načina izdelave je opečni tlakovec že brušen v proizvodnem procesu. Tako ga ni treba dodatno brusiti ob polaganju. Primeren je za talno oblogo v zaprtih prostorih.

Na razpolago je tudi v obliki stenske obloge, obrob ter stopnic. Prav tako je po naročilu možna izdelava poljubnih oblik in debelin.

OPEČNI TLAKOVEC

ANTICA ITALIA

Rustikalen opečni tlakovec ročne izdelave. Na izbiro sta rahlo temnejše rdeča barva ter svetlo rumena. Zanj je prav tako značilno prelivanje barv zaradi procesa žganja in obdelave gline. Žgan je pri nekaj višjih temperaturah. Površino je treba po polaganju in fugiranju, zaradi tradicionalne metode izdelave s peskom, rahlo pobrusiti. Možno je polaganje na hrbtno stran brez brušenja. Odlikuje ga trdnost ter rustikalnost površine. S kombinacijami rumene in rdeče izvedbe je možna odlična umestitev v moderno opremljen bivalni prostor

Polaganje zaščita in nega opečnega tlakovca

Polaganje opečnega tlakovca

Polaganje opečnega tlakovca

Opečni tlakovec je namenjen notranji uporabi.

Opečni tlakovec polagamo enako kot keramične ploščice. Najpogosteje uporabljeno vezivo je lepilo za keramiko. Položiti ga smemo le na že »dozorel« estrih. Kar pomeni, da se je ta sušil vsaj 28 dni od izdelave. V nasprotnem primeru se lahko ob pokanju estriha pojavijo tudi razpoke na tlakovcu (to velja tudi za vse druge gradbene materiale).

V svetu je pogosto uveljavljeno pravilo, da je estetsko najprimernejša širina fug opečnega tlakovca široka 10 mm. Kot maso za fugiranje lahko uporabimo zmes mivke, cementa in vode. Najustreznejše razmerje med mivko in cementom je 3:1. Na voljo so tudi različne fugirne mase, pri čemer je pomembno da izberemo proizvode namenjene širokim fugam (Murexin SF 50 ali podobno) Pri fugiranju je treba paziti, da se površina sproti popolnoma očisti. Na površini tlakovca ne sme ostati fugirna malta, saj jo je potem težko odstraniti. Prav tako je zelo pomembno ,da tlakovca pri polaganju ne namakamo v vodo. Tudi ob čiščenju fugirne mase s površine tlakovca uporabimo čim manjšo količino vode. Uporaba zmerne količine vode je nujna zaradi skrajšanja časa sušenja, saj tlakovec mora biti popolnoma suh preden ga zaščitimo s katerim od premazov.

Da bi bilo čiščenje tlakovca po fugiranju lažje, si lahko pomagamo z emulzijo (Premier G, Mapei ali Kemakryl, Kema Puconci) ali pa kar s samim voščenim oljem (priporočao Naturhaus Hartwachsöl) oz. staranim lanenim oljem. S tem bo čiščenje fugirne mase precej enostavnejše. Prvi zaščitni premaz nanesemo pred fugiranjem, ko je tlakovec položen in površina popolnoma očiščena. V kolikor je pri polaganju nastal kakšen madež, ga očistimo z vlažno krpo. Površino tlakovca nato enakomerno premažemo. V kolikor se odločite, da boste za zaščitni premaz pred fugiranjem uporabili olja oz. voščena olja, bodite pazljiv, da se ne prepoji stranica opečnega tlakovca, saj bi s tem zmanjšali oprijemljivost fugirne mase v sami fugi na opečni tlakovec.

Ko sta tlakovec in fuge po fugiranju popolnoma suha lahko pričnemo s končno zaščito po navodilih proizvajalca.

Zaščita opečnega tlakovca

Zaščita opečnega tlakovca

Opečni tlakovci so precej porozni, kar jim daje prednost akumuliranja toplote. Vendar jih je treba za ohranitev videza zaščiti pred umazanijo, vodo in mastnimi madeži. Z zaščito si olajšamo redno vzdrževanje površin. Zaščitni premaz nanesemo komaj takrat, ko je opečni tlakovec popolnoma suh.

Najpogosteje uporabljena načina zaščita je zaščita z voščenimi olji. Drugi primerni a danes manj pogosti načini so še zaščita z lakom za parket, zaščita z olji (laneno, tungovo, kombinacija visoko odpornih olj) in zaščita z loščilom v kremi za tlakovec oz. voskom.

Zaščita z voščenimi olji

Zašito z voščenimi olji uporabljamo najpogosteje. Gre za kombinacijo staranega lanenega olja, čebeljega ter karnaube voska (Hartwachsöl Naturhaus svetleč ali mat), ki ob svoji naravni osnovi nudi še odporno zaščito ter praktičen nanos premaza na opečne tlakovce.

Pomembno je, da so opečni tlakovci pred nanašanjem popolnoma suhi in očiščeni. Olje vosek nanašamo v tankih slojih. Za nanos lahko uporabimo valček, čopič, gobico ali pa čisto preprosto krpo iz blaga.

Če smo izvedli, zaščito pred fugiranjem z voščenim oljem, bosta dva premaza za končno zaščito že dovolj. Pazite, da premaz nanašate v tankih slojih. V primeru, da je nanos preveč debel, lahko površina postane občutljiva.

Zaščita z lakom za parket

Ta način zaščite površine opečnega tlakovca je običajen za bivalne prostore. Redno vzdrževanje in čiščenje je pri tem tipu zaščite enako kot pri lakiranem parketu. Dovoljena je tudi uporaba laka na vodni osnovi, ki je ekološko bolj primeren in skrajša postopek trikratnega lakiranja. Prednost laka na vodni osnovi je tudi neprisotnost neprijetnega vojna v fazi lakiranja.

Pri rednem čiščenju opečnega tlakovca zaščitenega z lakom uporabljamo zgolj vlažno krpo. Po vašem okusu in po potrebi lahko 2 krat na leto tlakovec premažemo še s tekočim voskom za loščenje keramike. Z njim površino osvežimo. Kupimo ga lahko v večini prodajaln s čistili.

Zaščita z voskom

Najprej nanesemo tekoče loščilo za opečni tlakovec, pri čemer uporabimo čopič, valjček ali krpo. Premaz mora biti enakomerno nanešen po celi površini. Najbolje je tlakovec impregnirati v pasovih od fuge do fuge.

Po 24 urahje na vrsti zaščita z loščilom v kremi, ki omogoči, da površine postanejo bolj vzdržljive in odpornejše na vsakodnevno obrabo. Loščilo v kremi za opečni tlakovec (vosek) drugič ponovno nanesemo po osmih urah od prvega nanosa. Tudi ta nanos mora biti enakomeren. Da poudarimo lepoto opečnega tlakovca, je potrebno šezaključno voščenje. Tako 8 ur po premazu z loščilom v kremi premažemo še s tekočim loščilomza opečni tlakovec.

Zaščita z olji (laneno, tungovo) in voskom

Najstarejša metoda je zaščita z lanenim oljem in terpentinom. Mojstri navajajo številna razmerja a najbolj razširjeno je razmerje za prvi premaz je 50:50. Terpentin namreč pomaga olju prodreti čim globlje v opečni tlakovec. Danes imamo na voljo že precej pripravljenih mešanic olj, ki uporabljajo bolj sprejemljiva topila kot je citrusovo olje. Uporabite lahko tudi te.

Vsak nadaljnji premaz mešanice olja in topila lahko vsebujejo manjši delež topila. Zelo primerno je da se vsak sloj posuši preden nanašamo drugega. Vsak nadaljnji sloj bo opečni tlakovec potemnil. Z nanašanjem več slojev bo opečni tlakovec prepojen z oljem. Popolnoma prepojen bo takrat ko voda ostane na površini. V primeru da nanesemo preveč slojev olja bo le to delovalo kotmagnet za umazanijo. Tako je treba vso odvečno olje odstraniti s suho krpo.

Ko smo talni oblogi dali dovolj časa da se posuši, sledi nanašanje sloja voska. Tradicionalno je to čebelji vosek. V sodobnejše izvedbe trdih voskov pripravljenih za zaščito tal proizvajalci dodajajo tudi karnauba vosek. Nanašajte tanke sloje voska. Spolirajte vsaksloj preden nanesete drugega. To ponovite nekajkrat. Rezultat je izjemen naraven videz vašega opečnega tlakovca. 

Pomanjkljivost tega načina zaščite je potreben čas, saj lahko traja nekaj tednov do zaključka postopka. V tem času ni možno hoditi po površini. Zaščita s čistim čebeljim voskom ima tudi pomanjkljivost, da čebelji vosek v tradicionalni izvedbi predstavlja magnet za umazanijo in ga je s časom treba odstraniti in postopek voskanja ponoviti. Zaradi tega se danes pogosteje uporabljajo modernejše izvedbe trdega voska ter voščenih olj, ki te pomanjkljivosti nimajo. Z voščenimi olji je postopek prav tako precej krajši.

Tlakovec je tako položen in zaščiten ter pripravljen služiti Vam in prihodnjim generacijam še dolgo časa.

Nega in vzdrževanje opečnega tlakovca

Nega in vzdrževanje opečnega tlakovca

Kot vsako pohodno površino je tudi ročno izdelan opečni tlakovec potrebno redno vzdrževati. Pogostost vzdrževanja je odvisna predvsem od frekvence uporabljanja pohodne površine.

Najenostavnejši način vzdrževanja svežine opečnega tlakovca zaščitenega z voščenimi olji ali lakom je premaz s tekočim voskom. Najprej površino opečnega tlakovca obrišemo z vlažno krpo, s čemer odstranimo prašne delce. Nato čisto vodo pomešamo s tekočim voskom za nego ter tla ponovno pobrišemo. Vosek se posuši v nekaj minutah in je takoj pripravljen za hojo po površini. V bivalnem prostoru (hiši) je priporočljivo osvežiti in s tem zaščititi pohodno površino 2-krat letno. Večje število proizvajalcev ima v svoji paleti proizvodov tudi primeren tekoči vosek. 

Priporočamo Naturhaus Bodenmilch izdelan na osnovi čebeljega in karnaube voska. Ob naravnih proizvodih imamo na voljo tudi številne preparate različnih proizvajalcev, kot so Pronto tekoči vosek za tla, Fila Klinwax ali Fila Cotowax, Emsal loščilo za parket. Tudi ti se obnesejo zelo dobro.

Za nego bolj onesnaženih tal lahko uporabite proizvod Naturhaus Clean & Polish ki vsebuje mila na bazi kokosovega, sojinega olja in lanenega olja ter naravne smole. 4 žličke Clean & Polish dodamo v 4l tople vode. Dobro premešamo. Pripravljeno tekočino s krpo nanesemo na površino. Nanos pustimo 10 do 15 minut. Po tem času pobrišemo površino z vlažno krpo. Za trdovratne v vodi topljive madeže uporabite nerazredčeno tekočino. Po preteku 10 do 15 minut jo odstranite s toplo vodo. Nikakor ne uporabljajte alkalnih ali kislih pripravkov, saj bodo ti uničili vrhnji zaščitni sloj voskanih tal ter tako skrajšali obstojnost zaščite.

Povpraševanje

Koliko m2 potrebujete?
Izberite linijo opečnega tlakovca:
Izračunajte 9 plus 5.

Povpraševanje lahko pošljete tudi preko e-pošte na: info@rustikal.si

ARSIS d.o.o.
Križevci pri Ljutomeru 127, 9242 Križevci pri Ljutomeru
M: 031 351 573, E: info@rustikal.si

ARSIS d.o.o. 2024.